SINOR.BG: При втория прием по 4.1 може да се кандидатства с проекти от първия, ако не са получавали отказ или одобрение

Земеделски производители, които при първия прием на проекти по подмярка 4.1 за инвестиции в стопанствата са получили отказ или одобрение за представения проект, нямат право да го прехвърлят към втория прием, насрочен за 17 октомври. Това съобщиха експерти от министерството на земеделието по повод възможността за прехвърляне на стари проекти към предстоящия прием.

Самото заявяване за участие със старите проекти ще стане едва след като министърът на земеделието издаде заповед за откриване на втория прием. При него стопаните ще кандидатстват за целия остатъчен бюджет по подмярката в размер на 237 млн. евро.

Тъй като при втория прием максималният размер на допустимата субсидия за проект се намалява на 1 млн. евро вместо досегашните 1,5 млн. евро, то и стопаните ще трябва да актуализират своите инвестиционни искания, ако при първото кандидастване са искали тавана от 1,5 млн. евро.

Всички стари проекти трябва да отговарят на новите изисквания на наредбата за подмярка 4.1, така че ще се наложи тяхното ревизиране.

Все още няма яснота дали проекти с под 39 точки от първия прием ще получат финансиранe. При първия прием общият бюджет възлизаше на 164 млн. евро.

Въпреки че приемът през октомври ще започне след средата на месеца, от министерството обясниха, че ако заповедта на министъра бъде обявена преди 8 октомври, фермерите ще могат да избират доставчици или строители по досегашния ред.

Така ще се избегне сложната процедура, разписана с Постановление №160 на Министерския съвет (вж. по-долу), което влиза в сила от 8 октомври. Според него при всички оперативни програми изборът на доставчици ще стават по Закона за обществени поръчки, което значително ще затрудни кандидатстването.

 АГРИ ПАРТНЕРС ЕООД

София 1618, Бул. "Цар Борис III" №168, Бизнес център АНДРОМЕДА, офис № 23Б
Моб: +359 888 832 040;  +359 888 288 311;  e-mail: office@agri.partners

Политика за защита на личните данни

Общи Условия

СледвайTE ни: